Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DC 3:an på 125 meters djup (Foto: PrB)

Nytt försök att bärga DC 3:an

I dag lämnar marinens fartyg Musköbasen söder om Stockholm för att återuppta försöket att bärga den nedskjutna DC 3:an som ligger på havets botten utanför Gotska sandön.

För att få en fullständig bild över vad som hände för drygt 50 år sedan ska man också noga undersöka de vrakdelar som ligger spridda runt själva flygplanskroppen. För att samla upp de föremålen kommer marinen att använda sig av en speciell frysteknik.

– Vi ska använda frystekniken efter det att vi tagit upp flygplanskroppen. Då har vi frysplattor som man lägger nere på botten och som håller en låg temperatur så att leran som de ligger på fryser och fastnar på frysplattan, säger kommedörkapten Claes Lundin vid marintaktiskt kommando som ansvarar för bärgningen.

När bottensediment och lera frusit till ska man lyfta det till ytan och sedan ska man gå igenom materialet för att hitta alla eventuella små föremål som kan finnas i det. Det här är en effektiv metod för att få upp alla vrakdelar runt planet. Kryoteknik, som det kallas, har också föreslagits för att bärja själva planet. Men den här metoden är dyrare och mer tidskrävande säger Claes Lundin, därför har marinen valt att använda sig av mer beprövad teknik, där man med hjälp av vajrar och remmar lyfter upp planet. Det kan låta enkelt, men planet har legat länge i saltvatten och det krävs stor försiktighet för att inte vraket ska gå sönder.

Riskabelt projekt

Nu står bärgningsfartyget ”Belos” vid kajen i Muskö och väntar på signalen att ge sig iväg. 70 personer och tre olika bärgningsfarkoster finns ombord. Knappt två veckor beräknar man att det kommer att ta innan man kan göra det försöket att lyfta vraket från havsbotten, 125 meter ner. Men om man lyckas är för tidigt att säga, i höstas när man gjorde det första försöket så misslyckades man. Nu har marinen tittat över rutinerna, å går allt som det kanske DC3an är på land om ungefär tre veckor. Då väntar ett helt annat öde för det störtade planet.

– I första hand ska flyghaveriinspektören och hans haveriutredningspersonal klarlägga händelseförloppet under haveriet. Sedan är det inte bestämt ännu om planet ska till museum eller inte. Det bestäms under våren, säger Claes Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".