Svampar överlevde meteoritnedslag bäst

Svampar var de organismer som överlevde bäst i den mörka tillvaro som tog vid efter meteoritnedslaget för 65 miljoner år sedan då dinosaurierna dog ut. Det visar ny svensk forskning på Nya Zeeland. Studien visade oxå att vegetationen återhämtade sig mycket snabbare än vad forskarna väntat sig.

Precis efter meteoritnedslaget för 65 miljoner år sedan växte det bara svampar, organismer som inte behöver solljus utan lever på dött organsiskt material.

– Det här bekräftar teorierna att det har varit mörkt direkt efter nedslaget, säger Vivi Vajda paleontolog vid Lund universitet som står bakom studien på Nya Zeeland.

Som en följd av meteoritnedslaget för 65 miljoner år sedan blev jorden en mörk och dyster plats där inga fotosyntetiserande växter kunde leva, något som svampar däremot kunde.

Orbunkar efter bara något år

En annan upptäckt på Nya Zeeland är att vegetationens återhämtning gick snabbt efter det att solen återigen börjat sippra igenom molntäcket. Redan efter något år, som i dessa sammanhang representeras av fyra millimeters geologiska avlagringar, hade de första ormbunkarna kommit tillbaka.

– Det gick förvånande snabbt, vi trodde det skulle ha varit dött i flertalet år men återhämtningen tog fart direkt solskenet började strömma igenom, säger Vivi Vajda.

Undersökningen som genomfördes på Nya Zeeland visar dessutom tillsammans med andra studier som Vivi Vajda har gjort att konsekvenserna av meteornedslaget var lika allvarliga på den södra hemisfären som på den norra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".