"Kvinnors kunskap anses fortfarande vara lågstatus"

I år firiar kvinnliga akademikers förening 100-års jubileum. Länge kämpade denna den äldsta kvinnliga akademikerorganisationen i Europa för kvinnliga akademikers rätt till högre statliga tjänster.

I dag är scenariot ett annat - fler kvinnor än män tar akademisk examen. Trots det tycker Agnes Wold, docent i mikrobiologi och ordförande i Kvinnliga akademikers förening, att det fortfarande inte är riktigt rumsrent med kvinnors kunskap.

För något år sedan läste Agnes Wold i Karolinska institutets tidning KI-bladet att prorektorn för institutet uttryckte en oro över att män inte längre valde att läsa medicin. Men Agnes Wold anser inte att det är så konstigt att kvinnor tar männens platser på exempelvis medicinarutbildningar.

– Flickor har bättre betyg än pojkar och det gör att flickorna konkurrerar ut pojkarna på de utbildningar som både pojkar och flickor är intresserade av, säger Agnes Wold som förutom att hon är ordförande i kvinnliga akademikers förening också är docent i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademien i Göteborg.

Trots att det i dag är fler kvinnor än män som tar akademisk examen anser hon att det inte är riktigt rumsrent med kvinnors kunskap, att det är mäns kunskap som fortfarande ger status till en utbildning.

– Det är ju så löjligt för då skulle ju opera vara lågstatus och tipsextra högstatus. Det är så oerhört fjantigt och det finns inga som helst belägg för det, säger Agnes Wold.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".