Frukt minskar risken för död i hjärt-kärlsjukdom

Kost med mycket fibrer skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar - men effekten skiljer mycket mellan olika typer av fiberrik kost. Frukt ger det bästa skyddet, framför allt mot hjärt-kärlsjukdom som blir så svår att den leder till döden. Det visar en stor internationell studie där svenska forskare har medverkat.

Närmare 350 000 personer har följts i upp till tio år, och risken framför allt att dö i hjärt-kärlsjukdom har visat sig betydligt mindre för dem som ätit mycket frukt.

Effekten av säd och grönsaker i kosten studerades också, berättar Göran Hallmans, näringsforskare vid Umeå Universitet.

- Effekten var störst för frukt, lite större än för fibrer från brödsäd. Grönsaksfibrer gav ingen effekt alls - men det verkar lite konstigt för den effekten har inte uteblivit i andra studier, säger han.

Om det är själva fibrerna som motverkar hjärt-kärlsjukdom, eller om det är andra substanser som finns tillsammans med fibrerna, det vet man inte.

Mer om detta kan man höra i Vetenskapsradions program Kropp och Själ idag tisdag efter tionyheterna i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".