Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jätteteleskop ska hitta liv i rymden

Såhär kan världens största teleskop se ut (Illustration: Europeiska sydobservatoriet)

Ett överväldigande stort teleskop - på engelska OverWhelmingly Large Telescope - det europeiska sydobservatoriet ESO har avslöjat planer på ett sådant. Med hjälp av en jättelik spegel ska det blicka ut i rymden, och här nerifrån marken kunna hitta liv på andra platser i vår galax.

– En viktig fråga för mänskligheten är om vi är ensamma i universum. Finns det andra jordliknande planeter och finns det liv där, säger Catherine Cesarsky, astrofysiker och generaldirektör för europeiska sydobservatoriet ESO.

Det är för att från marken kunna söka efter liv i universum som man nu vill bygga världens största teleskop. OverWhelmingly Large Telescope ska det heta .

Urskiljer tecken på biologiskt liv
Spegeln som ska riktas mot himlen kommer att ha en diameter på 100 meter, och det gör den ungefär tio gånger större än dagens största teleskop, Very Large Telescope i Chile som idag bara kan urskilja planeter i Jupiters storlek.

Det planerade jätteteleskopet kommer att kunna urskilja även de mindre planeterna i de hundra planetsystem som man känner till i vår galax. Från jorden skulle man också kunna se om planeterna har fritt syre, vattenånga och koldioxid, alltså tecken på biologiskt liv.

– Genom att göra spektroskopi av andra planeter och se de här molekylerna samtidigt, så skulle skulle man kunna få bevis för biologiskt liv som vi ser det. Sedan kan det finnas andra former av liv också som vi inte kan spåra, men vi kan ju börja med att söka efter den typ av kolbaserat liv vi känner från jorden, säger Göran Östlin, astronom och ESO-medarbetare vid Stockholm universitet.

Minsta rörelse i spegeln måste korrigeras
Än finns många problem som man måste lösa innan man börjar bygga. Den ljusinsamlande jättespegeln kommer att vara lättpåverkad av både vind och gravitation, minsta lilla rörelse i spegeln måste korrigeras. Dessutom måste man samla in pengar, 10 miljarder kronor kommer teleskopet att kosta

Men 2016 räknar man med att OverWhelmingly Large Telescope ska kunna ta sina första bilder. Och att det kommer att ske i Europas regi tycker Catherine Cesarsky är bra, det främjar europeisk astronomiforskning säger hon:

– Det är upptäckter som tilltalar människor och attraherar unga människor till forskningen, och det är en typ av forskning som bör göras av oss europeer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".