Fördubblade halter av dioxin i Bottenhavet.

Halterna av det cancerframkallande miljögiftet dioxin i Bottenhavet är dubbelt så höga som för 20 år sedan. Det visar en ny svensk undersökning där man titta på förekomsten av dioxin lagrad i fettvävnaden hos fisk som fångats i Östersjön.

Sverige är idag, på grund av en dispens från EU, det land i Europa som tillåter de högsta halterna av dioxin i fångad fisk. Bakom studien ligger forskare vid universiteten både i Umeå och i Stockholm. Mats Olsson, professor vid institutet för tillämpad miljöforskning i Stockholm vet fortfarande inte vad som orsakat de ökade dioxinhalterna.
– Jag personligen, och många i min forskargrupp, har väl den tydliga misstanken att det här handlar om ett pågående utsläpp för det är svårt att se andra mekanismer som förklarar hur halterna kan gå upp.
Lämningar i fisk visar vägen
Upptäckten gjordes när forskarna gått igenom både gamla och nya uppgifter om halter av dioxin som lagrats i fettvävanden hos fiskar fångade i Östersjön. Åtgärder mot utsläpp från industrier har gjort att många miljöexperter förväntat sig att halterna i innanhavet skulle ha sjunkit de senaste 20 åren.
De nya resultaten tyder på att dioxinhalten på de flesta håll är oförändrade och att de i bottenhavet fördubblats jämfört med nivåerna i början av 80-talet. Vad som är orsaken till ökningen av dioxin i fiskarna tycker Mats Olsson att det är för tidigt att svara på, även om han har sina misstankar.

Industriutsläpp kan vara orsaken
– Det finns ju en lång rad industriell aktivitet i de här områdena och det är väl närmast där man får börja titta, men att peka ut någon enskild industri är för tidigt att göra. Fast det tycks ju vara en specifik industri som är knuten till regionen.
Till hösten hoppas forskarna ha kunna följa upp sina fösta resultat för att kunna fastställa vad som kan vara förklaringen till dioxinökningen. Höga doser av miljögiftet tros kunna öka risken för bland annat cancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".