Franska forskarprotesterna fortsätter

Missnöjet med den franska regeringens forskningspolitik växer. Igår valde mer än 1000 chefer vid franska forskningsinstitutioner att säga upp sig. Nu hotar fler att följa efter och 67 000 forskare har också skrivit under en protestlista där man bland annat kräver både uteblivna pengar och indragna arbetstillfällen tillbaka.

– Det här är det starkaste protestengagemang jag upplevt under mina 20 år som forskare, säger Bernard Jaques - gruppchef vid ett genetiskt laboratorium i Marseille och tillika en av arrangörerna bakom proteströrelsen ”Sauvez la recherche” – rädda forskningen.
Risk för fler uppsägningar
Under tisdagen valde minst ett tusental av Frankrikes forskningschefer att avgå, och nu är upp till 40 procent av de resterande cheferna beredda att gå samma väg, enligt Bernard Jaques.
Bakgrunden till protesterna är dom nedskärningar som under senare år resulterat i ett allt bistrare forskningsklimat i landet. Bland menar forskarna att regeringen hållit inne stora summor pengar som man lovat betala ut redan 2002, och att nedskärningar gjort att ett stort antal forskningstjänster avvecklats.
Forskare oroliga för framtiden
– Det här är allvarligt för Frankrikes framtid som forskningsnation anser Bernard Jaques. Precis som Sverige har också Frankrike många forskare aktiva i utlandet. Med minskade resurser är man inom universitetsvärlden rädd för att många kommer att stanna kvar utomlands när de är färdiga med sina uppdrag.
På onsdagen hade protesterna resulterat i att över 67 000 forskare valt att skriva under ett upprop med namnet ”Rädda forskningen”, där man kräver både uteblivna pengar och minst 550 indragna arbetstillfällen tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".