Nytt möte kring bygget av ITER

I helgen hålls yttreligare ett möte kring fusionsforskningsreaktorn ITER. I flera år har deltagarländerna försökt komma överens om var den här prototypanläggningen ska hamna. Den här gången handlar mötet snarare om att bestämma hur det land som inte får reaktorn ska kompenseras

Fusionsrektorn ITER har blivit en riktig följetong i forskarvärlden. Dragkampen om vilket land som ska få bygga den här forskningsreaktor har pågått i flera år.
Det handlar om prestigen att få tillverka och driva den största prototypen hittills till den nya kärnkraftteknik som är tänkt att härma solens sätt att producera energi. En teknik som om den kan bemästras tros kunna bidra till lösningen på mänsklighetens ökande energibehov.

Två möjliga kandidater
Sex stora intressenter deltar i ITER-projektet idag. EU, USA, Ryssland, Kina, Japan och Sydkorea. Parterna har sedan tidigare fört fram två tänkbara länder där reaktorn kan placeras - Japan eller Frankrike. Men här har förhandlingarna för tillfället strandat.

USA vill att reaktorn ska byggas i Japan, men har inte riktigt kunnat eller velat precisera varför. EU vill av egenintressen att ITER ska hamna i Frankrike. Den stora jordbävningsrisken i Japan är också något man här menar talar emot att placera reaktorn på japansk mark. Frankrike hotar dessutom med att dra sig ur hela projektet om reaktorn inte hamnar i Europa.

Nytt möte i helgen
Idag ska de olika företrädarna återigen mötas, men inte för att diskutera var reaktorn ska placeras. På dagordningen står istället bland annat att komma överens om vad det land som inte får reaktorn ska erbjudas som kompensation. Enligt obekräftade rykten skulle det till exempel kunna handla om att förlorarlandet i tröstpris ska få möjlighet att fjärrstyra reaktorn från ett kontrollrum i sitt eget land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".