Fortplantningsupptäckter på möss kan innebära paradigmskifte

Hanar hos däggdjur producerar spermier under hela livet, det har länge varit känt.

Nu visar en ny amerikansk studie, utförd på möss, att även honor kan bilda nya äggceller.

De nya rönen strider mot vad man tidigare alltid hävdat; att honor hos däggdjur föds med en uppsättning äggceller, och sedan förlorar dem efter hand.

Den amerikanska studien, som är utförd på Harvard Medical School, visar istället att honor kan bilda nya äggceller. Och det här är något som Ulrik Kvist, som är fortplantningsexpert på Karolinska institutet i Solna, utanför Stockholm, ser som ett stort genombrott.

- Jag tycker att det är en fantastisk studie som vänder upp och ner på våra begrepp. Paradigm från 1600-talet måste vi ändra, läroböcker måste kanske skrivas om. Den gamla förklaring om att äggen som en gång anlades tog slut stämmer inte, säger han.

Sedan slutet av 1600-talet har biologer hävdat att hondäggdjur föds med en uppsättning av äggceller - och att äggen sedan minskar i antal under honans liv. Hanarna kan däremot producera nya spermier genom hela livet.

När forskarna vid Harvard Medical School studerade äggceller i äggstocken hos möss så upptäckte de att äggen försvann så snabbt att mössen borde ha tappat sin fertilitet redan i ung ålder. Ekvationen gick inte ihop för forskarna eftersom mössen ändå kunde få ungar ytterligare tio månader.

Eftersom äggen ändå måste komma någonstans ifrån kom forskarna fram till att vissa celler som finns på ytan av äggstocken kunde utvecklas till fullgoda ägg som fyllde på ägglagret i dom vuxna mössen.

Det här är en upptäckt som vänder upp och ner på allt man tidigare trott om äggbildning i däggdjur. Trots att fler studier måste göras innan några paralleller kan dras till människan ser Ulrik Kvist ändå stora möjligheter med upptäckten. Till exempel så kan man undvika att kvinnor som genomgår strålnings- och cellgiftsbehandling riskerar att bli sterila, menar han.

- Det här ger möjligheter att skydda kvinnor som ska genomgå en strålskyddsbehandling och behandling med cellgifter, om man kan lära sig skydda de här nya förstadierna till äggceller, säger han.

- Man kanske kan ta ut dem före behandling och lägga tillbaks dem efter, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".