Ahmed Zewail, mannen bakom världens snabbaste kemikamera Foto:Jonas Förare

Veckomagasin 2004-03-14

Vi träffar nobelpristagaren Ahmed Zewail, mannen bakom världens snabbaste kamera. Nytt miljövänligt flamskyddsmedel framtaget. Samtidigt upptäcks bromerade föreningar i våra vatten som naturen själv producerar. Och hur blir det efter att Telia lanserade sitt 3G-nät?

Flamskydd utan brom

Kemiföretaget PP Polymer har med stöd av Räddningsverket tagit fram en brandsäker plast utan bromerade flamskyddsmedel. Swaraj Paul gav Vetenskapsradion en demonstration

... men naturen gör sina egna bromföreningar

Man har upptäckt bromerade organiska föreningar i havet, föreningar som är naturligt tillverkade, rejält giftiga och som sannolikt kan ansamlas i organismer på samma vis som närbesläktade rester av bromerade flamskyddsmedel,vars utsläpp belastar även högre djur . Möjligen kan övergödningen av havet vara en del i förklaringen  - när blåstången trängs ut kommer trådformade alger i stället, och de producerar giftiga bromföreningar för att försvara sig. Gissningsvis ligger halterna tio gånger lägre än utsläpp av syntetiska bromföreningar, men om naturliga och syntetiska ämnen samverkar, är det olyckligt. Främsta åtgärden är dock att minska de industriella utsläppen. Intervjuade: prof Åke Bergman, miljökemi, och professor Lena Kautsky, marinbotanist, bägge Stockholms universitet.

”Mer statliga pengar till medicnforskningen”

Svensk medicinsk forskning har fått allt mindre statliga anslag de senaste tio åren, visar en rapport från vetenskapsrådet i veckan.  Fortfarande ligger vi långt framme, till exempel när det gäller internationellt anseende, men också när det handlar om antalet publicerade artiklar i vetenskapliga tidskrifter. Men det här är en topplacering som hotas, enligt rapporten. Ann-Christine Syvänen, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, kommenterar.

Nu tinar tjälen

Permafrosten, den eviga tjälen, håller på att tinas upp på sina håll, och nu kommer också oroande rapporter om det från Sverige. För sedan 30 tillbaka har forskare från Geo-BiosfärsCentrum i Lund följt permafrostens förändring på myrarna utanför Abisko i allra nordligaste delarna av Sverige.

Sammanfattning av veckans nyheter

...om att bärgningen av DC3:an nu återupptas, och om att halterna av diocin i strömming från Bottenhavet ökar i stället för att sjunka som forskarna förväntat sig och en omprövning av en gammal sanning - att däggdhurshonor bara har ett visst antal ägg som ständigt minskar. De kan nämligen få nya ägg visar forskning på mushonor.

Världens snabbaste kamera - nu ännu bättre

Nobelpristagaren i kemi 1999, Ahmed Zewail, mannen bakom femtokemin, är nu inne på en vidareutveckling på sin supersnabba kemikamera, som han tycker är ännu mer spännande än det han fick nobelpris för. I veckan var han i Stockholm, när han blev invald i Kungliga Vetenskapsadkademin.

Veckans webbplats

Webbplatsen ”The final answer”  där man kan lära sig mycket om matematik och vetenskapshistoria bland annat och ställa egna mattefrågor: http://home.att.net/~numericana/answer/index.htm

Livet efter Telias lansering av 3G

Samtal med vår IT-reporter Per Gustavsson om vad det innebär när nu mobiloperatören Telia öppnade sitt 3G nät.

Lyssnarfrågan

Den här veckan slår vi ihop två lyssnarfrågor, eftersom de båda handlar om gråt - den ena från Lena Axelsson i Nyköping som undrar varför man gråter när man har ont och den andra från Ingvar Hansson i Kil som undrar om djur kan gråta. Svarar gör Magnus Enquist, professor i etologi vid Stockholms universitet.

Vinnande vetande

Svar på förra veckans fråga: Saturnus hade herraväldet över tiden  och att han kallades Kronos i Grekland. Vinnare: Ninni Lindberg i Jokkmokk.

Veckans fråga: Vad kallas brom, och dess besläktade ämnen klor, jod, fluor, astat? Och vad gör de ämnena för nytta i en viss sorts glödlampor?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista