"Kloningslag viktig på längre sikt för att hålla oss i forskningsfronten"

Sverige kan få en av världens mest liberala lagstiftningar när det gäller kloning och stamcellsforskning.

- En sådan lag skulle ge oss möjligheter att hålla oss kvar i forskningsfronten, säger Harriet Wallberg Henriksson, rektor vid Karolinska Institutet.

Enligt det lagförslag som är på gång tillåts två kontroversiella sätt att få fram stamceller, urceller som kan fungera som reservdelar vid en del sjukdomar.

Dels ska man få befrukta ägg i provrör speciellt för att få fram embryon att ta stamceller från. Dels ska man få klona fram embryon från vuxna människor, det som kallas terapeutisk kloning.

- På kort sikt innebär det ingen stor förändring, säger Harriet Wallberg Henriksson. De flesta forskare har inte möjlighet att utföra terapeutisk kloning ännu. Vi befinner oss ännu på ett mer grundläggande stadium där det handlar om att lära sig odla cellerna och styra specialiseringen.

- Men på lång sikt är det en viktig lag, säger hon.

Harriet Wallberg Henriksson är rektor vid Karolinska Institutet, där en del av Sveriges stamcellsforskning bedrivs. Tidigare har hon arbetat vid Vetenskapsrådet och varit engagerad i rådets ställningstagande till kloning och stamcellsforskning som kom 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".