Kvantkryptografi ute på marknaden

Att inga obehöriga kan komma åt information i datorvärlden är ju viktigt för till exempel banker och för militären, och med hjälp av kvantfysiken har man nu lyckats åstadkomma en absolut säker överföring av information mellan datorer. Det handlar om det som kallas för kvantkryptografering, och nu finns dom första systemen för det ute på marknaden.

Det finns tydligen ett gnagande tvivel hos datasäkerhetsexperterna att det sätt att koda och göra information hemlig och oläslig för andra som använder idag inte är absolut 100 procent säkert. Och lite oväntat så har man här fått hjälp av kvantfysiken för att utveckla ett säkert system för skicka saker från den ena datorn till den andra. Det kallas kvantkryptografi och en av dom som varit med och forskat på det här är Anders Karlsson, professor i kvantfotonik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

Poängen med kvantkryptografering är att om någon varit inne och försökt tjyvlyssna på dataöverföringen, så märks det direkt och man kan skrota den krypteringsnyckeln som kanske blivit avslöjad. Kvantkryptering fungerar bara med ljus och den praktiska användningen blir att skicka den igenom fiberoptik. Begränsningen är att dom enstaka fotonerna, ljuspartiklarna är svåra att avläsa på för långt håll och än så länge är maxavståndet 15 mil. I dagsläget finns ett amerikanskt och ett schweiziskt företag som säljer utrustning för kvantkryptografering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".