Mytomspunne Rasputin

Sanningen om Rasputin

I en nyutkommen bok försöker den ryske historikern Edvard Radzinskij slå hål på myterna och berätta den sanna historien om Rasputin. Till exempel om hur det egentligen gick till när han mördades.

Grigorij Rasputin var den ryska tsarfamiljens närmaste man och också en av världshistoriens mest mytomspunna personer. Hans undergörande krafter, liksom hans perversa sexorgier har fött en mängd myter och berättelser.

Åt inga kakor
Den 16 december 1916 hade Rasputin bjudits in till furst Jusupovs palats där han bjöds på förgiftade kakor. Giftet ska dock inte ha bitit på honom, varför furst Jusupov istället såg sig tvungen att skjuta Rasputin. Den mystiske andeutdrivaren överlevde skottet och tog sig ut på gården innan han återigen sköts av två andra sammansvurna mördare.

Historikern Edvard Radzinskij tror att den här historien, som spätt på Rasputins rykte som en näst intill odödlig man, uppdiktades av mördarna själva. Rasputin skulle nämligen aldrig ha låtit sig bjudas på kakor, menar Radzinskij, han gick på en sträng diet. Att Rasputin dessutom överlevde Jusupovs skott var inte märkligare än att skytten siktade mycket dåligt.

Äntligen sanningen om Rasputin
I den nyutkomna boken kan man också läsa att det var ärkehertigen Dimitrij Pavlovitj som slutligen sköt Rasputin. Inte dumaledamoten Purisjkjevitj, som myten påstått. Edvard Radzinskij har fått tillgång till tidigare okända dokument om en av världshistoriens mest mytomspunna personer och med hjälp av dom påstår han nu att sanningen om Rasputin äntligen kan berättas.

Men vad säger han då om Rasputins dubbla rykte, som både Rysslands heligaste man och samtidigt en av dom mest motbjudande människor som historien känner?

– Jag får ofta frågan om Rasputin var en ”bad guy” eller en ”good guy”, säger Edvard Radzinskij, och då svarar jag att han både var fruktansvärt elak och mycket god.

Mer om Rasputin i Vetandets Värld Historia, torsdag 13.20 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista