Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Varmare klimat får sjöar att släppa ut mer koldioxid

1 av 2
Forskarna tog upp sedimentprover från olika sjöar runt om i Sverige. Foto: Cristian Gudasz
2 av 2
Sjöar kan förvärra temperaturhöjningar genom att släppa ut mer koldioxid, visar svensk forskning.

Nu har forskare från Uppsala universitet visat att ju varmare en sjö är desto mer koldioxid släpper den ifrån sig. En effekt som kan påverka klimatet mer än man tidigare trott. Lars Tranvik, professor i limnologi är en av studiens författare.

Lars Tranvik, professor i limnologi är en av studiens författare.
– insjöarna och alla kraftverksmagasin lagrar kol lika fort eller fortare än världshaven som helhet, så det är en ganska stor kolsänka det handlar om.

Trots att sjöar och sötvattendrag bara tar upp någon procent av jordens yta så samlas otroligt mycket organiskt kol på bottnarna i form av växt- och djurdelar från områden runt omkring, en del material stannar kvar under flera århundraden, medan annat bryts ner av bakterier och bubblar upp som koldioxid till atmosfären.

Det är just nedbrytningsprocessen som går snabbare om vattnet är varmare visade den nya studien. Baserat på det värsta klimatscenariot så kan den årliga mängden sediment som lagras på sjöbottnar minska med en tredjedel, och den tredjedelen bryts alltså istället ner släpps ut i luften i form av koldioxid.

– Insjöarna utgör väldgit liten yta på kontinenten men det som börjar komma fram nu är att dem spelar stor roll i kretsloppet som helhet eftersom mycket organiskt material som kommer från land lagras eller bryts ner och avges sin koldioxid i sjöarna, säger Lars Tranvik.

Tidigare har man spekulerat i om andra faktorer som till exempel var sjön ligger, hur mycket näring den innehåller och vilka kemiska ämnen som finns på botten, kan spela en större roll för nedbrytningsprocessens hastighet. Visst spelar de en roll men den nya studien visar att det inte är dem faktorerna som påverkar mest.

Det finns ju en mängd andra faktorer men de är väldigt underordnade jämfört med temperatureffekten, säger Lars Tranvik.

Referens:
Guadsz, C. et al. Temperature-controlled organic carbon mineralization in lake sediments. Nature. Vol 466, 22 July 2010. DOI:10.1038/nature09186

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".