Hjärnans gener ska kartläggas (Foto: PrB)

Hjärnan ska bli karta

En grupp forskare på Allen Institute for Brain Science i Seatlle ska nu ska kartlägga hjärnans gener i en tredimensionell atlas. Inom fem år hoppas man veta vilka gener som är aktiva i hjärnan och var de är aktiva.

Kartan kan bli ett viktigt hjälpmedel i sökandet efter botemedel mot exempelvis Parkinsons sjukdom och scizofreni.

– Hjärnan är den mest komplexa struktur man känner till i universum, och det är ett enormt arbete att rita den här kartan, säger Lars Olson, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet i Solna. Han följer det amerikanska projektet med intresse och ser fram emot resultatet.

Inom fem år hoppas man få reda på vilka gener som är aktiva i hjärnan, var de är aktiva, och vad de gör för något. På så sätt ska man göra en hjärnatlas i form av tredimensionella kartbilder av väldigt smala snitt av hjärnan.

Bilderna ska sedan läggas ut på internet, och finnas tillgängliga för forskare inom andra forskningsområden. På så sätt ska forskningen drivas vidare i jakten på exempelvis botemedel mot Parkinsons sjukdom, alkoholism, depressioner och scizofreni.

– Man ärver inte sjukdomarna, utan man ärver en större eller mindre risk att drabbas och därför är det viktigt att ta reda på vilka de här generna är och var i hjärnan de är aktiva. Är de aktiva i de celler som kan spela roll för sjukdomarna kan man få belägg för att generna är viktiga för sjukdomsuppkomst, säger Lars Olson.

De amerikanska forskarna kommer använda närmare 8 000 mushjärnor under projektets gång, och dissikera dessa i smala smala snitt för att kartlägga genernas funktion i olika delar av hjärnan. Resultatet ska man sedan överföra på forskningen runt den mänskliga hjärnan, och det är möjligt eftersom människans hjärna är mycket lik mus- och råtthjärnor.

– Studier av mus- och råtthjärnan ger oss väldigt värdefull information om hur vi själva fungerar, säger Lars Olson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".