Metan på havsbotten möjlig energiresurs

Långt ner i haven, på djup dit inget solljus når, finns det mer energiresurser än man tidigare har trott. I nordvästra Kanada pågår ett arbete som ska göra det möjligt att utvinna metan från oceanernas havsbottnar.

Förekomsten av metanhydrat, en isliknande substans av metan och vatten, är avsevärt större än vad man tidigare har känt till, och ett hundratal forskare deltar i dag i försöken att skapa metoder som ska göra utvinningen ekonomiskt lönsam. För bara några år sedan var man osäker på om det överhuvudtaget skulle gå att utvinna metan på kommersiell basis, men de kanadensiska försöken ser lovande ut.

– Nu har man gjort några försök som visar att det åtminstone kan vara möjligt. Åtminstone i det området i nordvästra Kanada, säger Christian Azar, professor i fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Försöken, som utförs i Mackenzieflodens delta, är ändå inte helt problemfria. Själva bildandet av metanhydrat sker vid en kombination av låg temperatur och högt tryck, och under borrningarna har man hittills tagit upp borrkärnor från som minst 800 meters djup. Den kommersiella utvinningen försvåras alltså dels av svårtillgängligheten, men också av att koncentrationen på många håll anses för låg.

Ytterligare ett frågetecken är hur pass miljövänligt det faktiskt skulle vara att utvinna metanet. På Natural Resources - en kanadensisk myndighet som arbetar med frågor som geologi och miljöförändringar - menar man att den stora mängden metanhydrat kan vara en miljövänlig lösning på energiproblemen. Men det är Christian Azar tveksam till.

– Vad man menar är att metan är miljövänligare än kol. Skulle man använda metan för elproduktion skulle det bildas ungefär hälften så mycket koldioxid jämfört med om man använder kol. Samtidigt finns risken att det läcker ut metan i atmosfären och metan är en kraftig växthusgas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista