Omskärelse för att minska HIV-risk allt mer populärt

En ny storskalig studie i Sydafrika är det senaste beviset för att manlig omskärelse är ett bra sätt att minska risken för HIV. På den internationella aids-konferensen som pågår just nu i Wien, i Österrike, verkar omskärelse ha blivit en självklarhet för många.

Redan för tre år sedan beslutade Världhälsoorganisationen och FN:s aids-organisation att rekommendera manliga omskärelse av vuxna för att på så sätt minska spridningen av HIV.

Man hade anat att omskärelse kunde vara ett effektivt sätt att skydda sig på, eftersom muslimska länder i Afrika - som till exempel Senegel - hade en extremt låg HIV-spridning. Studier i Kenya, Uganda och Sydafrika visade också att man kunde minska risken för HIV med 60 procent vid vuxen manlig omskärelse.

Ett av de banbytande resultaten kom från ett fattigt område utanför Johannesburg i Sydafrika, i Orange Farm. I den nu aktuella uppföljande studien visas att metoden verkar fungera även storskaligt. Nu har 14 000 män omskurits, trots att det inte hör till vad folk är vana vid i den kristna traditionen.

Även i många andra afrikanska länder, som Botswana och Mali, överväger man nu att följa exemplet. I Zambia satsar man i år stort och möter inte något större motstånd, berättar Mutombo Menda Dhally, som är forskare och hälsochef för 150 kyrkliga sjukhus och hälsocenter i Zambia.

– Efterfrågan är mycket stor och folk är väldigt ivriga. Och redan Abraham och Moses ägnade sig åt omskärelse, så manlig omskärelse är egentligen inte något nytt, säger Mutombo Menda Dhally.

I Zambia sker omskärelsen som en del i ett informationsarbete kring HIV – alla som omskärs, testas också för viruset. Men så är inte fallet i Sydafrika, där motståndet mot testerna har varit stort. 75 procent av de fattiga männen vill inte testa sig, om de själva får välja. Detta försvårar arbetet, eftersom en nyomskuren man som är smittad snarare kan bli en större smittspridare än tidigare.

Referens:
P Lissouba, A Model for the Roll-Out of Comprehensive Adult Male Circumcision Services in African Low-Income Settings of High HIV Incidence: The ANRS 12126 Bophelo Pele Project, 20 juli 2010, PLOS , doi:10.1371/journal.pmed.1000309.