Bara tio tumlare kvar i Östersjön - eller tretusen?

Just nu pågår ett stort kartläggningsprojekt av tumlaren i Östersjön. Forskare är eniga om att tumlarens situation är dålig, men riktigt hur utsatt den lilla delfinliknande valen egentligen är, vet man inte. Det kan vara så att antalet tumlare i Östersjön går att räkna på händernas fingrar.

– Man har en uppskattning på någonstans mellan tio och tretusen tumlare, säger Mats Amundin, zoolog på Kolmårdens djurpark som leder projektet.

De senaste inventeringarna som gjorts av från båt och flygplan, har i brist på observationer inte kunnat ge några tydliga siffror. Men i det nya kartläggningsprojektet, som är ett samarbete mellan naturvårdsverket och kolmården, använder man sig av en helt annan metod för att uppskatta antalet tumlare och hoppas på så sätt få bättre underlag.

300 detektorer kommer placeras ut i Östersjön på upp till 80 meters djup. Detektorerna ska upptäcka när en tumlare passerar genom att uppfatta valens ekolod, små korta ljud som tumlaren använder för att navigera i havet. En kartläggningsmetod som har flera fördelar säger Mats Amundin.

– När man flyg- eller båtobserverar kan man för det första bara titta på dagen och när det är fint väder. De här detektorerna kommer ligga ute dygnet runt i två år, så det blir betydligt fler observationer och mycket bättre data.

Efter två år kommer alltså datan att börja analyseras och då hoppas forskarna få svar på, inte bara hur många tumlare det finns i Östersjön, utan också vilka platser de föredrar, platser som sen kan rekommenderas som skyddsområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".