Veckomagasin 2004-03-19

Fanns det en urhingst som var pappa till alla hästar? Världens största IT-mässa - Cebit - som socialt fenomen. Kvanttekniken kommer datorfolket till hjälp i kampen mot hackarna.

Urhingsten - alla hästars pappa

Hästarna har en gemensam urhingst till urfader, men på stosidan är arvet varierat. Detta har Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala Universitet kommit fram till genom genetiska analyser. Han försöker också få dessa svårkombinerade slutsatser att gå ihop.

Vår man på vårlig Cebit-mässa i Hannover

Världens största IT-mässa heter Cebit och ligger i Hannover.  Här hittar man säsongsnyheterna, ofta presenterade som vore det en bilsalong eller en modeshow. Per Gustafsson, som berättat om mässan flera år, tar idag  steget utanför faktainsamlandet och funderar över Cebit som företeelse.

Hemligt, jättehemligt - kvanthemligt

Kvantfysik som hackersövervakare - nu kan man få fotonerna att upptäcka om någon försökt hacka sig in på webbsidan. Så fort inbrottsförsöket är upptäckt, så ändras krypteringsnyckeln direkt. Kanske en väg till säkra system, enligt professor Anders Karlsson vid KTH i Stockholm.

Veckans webbplats

Krypton utan kvantfysik - Simon Singh har skrivit om krypteringsteknik och krypteringshistoria - Kodboken heter den mest kända. HAns hemsida är veckans webb-plats, där han genom allt svårare exempel lurar oss in i kryptogrammen hemliga värld - men vi har facit i handen!
www.simonsingh.net/The_Black_Chamber.html är adressen till den Svarta kammaren, dock på engelska.

Mer nyheter...

I måndags rapporterade vi om att Sverige kan bli det land i världen som har den mest liberala lagstiftningen vad gäller kloning och stamcellsforskning. Enligt ett lagförslag ska det bli tillåtet att befrukta mänskliga ägg i provrör speciellt i forskningssyfte, för att få fram stamceller som man i framtiden nån gång hoppas kunna bota sjukdomar med.

Det ska också bli tillåtet att klona fram embryon i det här syftet - det är ju det som är nåt av slutmålet medicinskt, att klona fram ett embryo från mig till exempel om jag drabbas av parkinson i framtiden och sen få ut stamceller som kan utvecklas till just den typ av celler som jag som parkinsonpatient behöver.


Hur sjukdomar som mjältbrand och böldpest överlistar immunförsvaret har vi kunnat höra om i veckan, enligt forskare i Kalifornien lyckas sjukdomsbakterierna få immunförsvarscellerna att begå självmord. De tar kål på sig själva i stället för på angriparna helt enkelt. 
Den här kunskapen hoppas man kunna använda för att rädda människor från att dö i de mest aggressiva influensaepidemierna.


Och så har det handlat om lagren av metan på havsbottnarna som skulle kunna utgöra en stor energiresurs om man kommer på nåt bra sätt att ta upp dem. Metanet finns på havsbotten som metanhydrat, en isliknande substans av metan och vatten och utanför Kanadas kust har man nu gjort en del lyckade försök med att få upp metanhydraten.
 Men det gäller att man gör det utan att det läcker en massa metan, som är en kraftfull växthusgas. Miljövänligheten i den här idén är inte alldeles självklar alltså, det beror på hur väl man lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista