(Bild: PrB)

Bättre på att avslöja lögnare

Grovt kriminella människor är bättre på att avslöja lögnare än andra, det visar en ny undersökning gjord vid Centrum för Rättspsykologi vid Göteborgs Universitet.

För några år sedan kunde institutionen avslöja att poliser, åklagare och domare inte var särskilt duktiga på att avslöja lögn, och nu vill man därför ta fram bättre arbetsmetoder för det.

Nya rön visar sig alltså att poliser och åklagare och domare har en del att lära av de grovt kriminella.

Forskarna som gjort undersökningen lät 100 personer som avtjänat sina straff vid fängelser med den näst högsta säkerhetsklassen, beskriva vad de tycker utmärker en person som inte talar sanning.

Jämfört med vanliga människor - även poliser, åklagare och domare - så stämde de kriminellas uppfattningar om lögnare bättre överens med verkligheten.

50 kriminella fick också titta på videoinspelade vittnesförhör. Medan kontrollgruppen - som bestod av ”vanliga” människor - lika gärna hade kunnat singla slant när de skulle avgöra vem som ljög och vem som talade sanning, så var de kriminellas utslag klart bättre än slumpens.

Maria Hartwig är doktorand vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet, och en av de som genomfört undersökningen.

- Kriminella har mindre stereotypa uppfattningar om vilka beteenden som är kopplade till lögn än vad lekmän har. De är dessutom något bättre på att skilja mellan lögn och sanning, säger hon.

Anledningen till det här, menar Maria Hartwig, är troligen att dom lever i en miljö där det förekommer mycket lögner, och där det kan bli riktigt ödesdigert att bli bedragen. Dom får dessutom direkt återkoppling på sitt beteende.

- Om det visar sig att person de trodde att de kunde lita på bedrog dem så blir det väldigt uppenbart. De får också direkt feedback när deras strategier för att bedra andra inte går hem – om de sitter i ett polisförhör exempelvis blir det ganska uppenbart om polisen som förhör dem inte tror på dem, säger Maria Hartwig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".