Nya sätt att reparera lungor

I Sverige står 26 personer i kö för att få nya lungor. Chansen att hitta lungor som fungerar för transplantation har nu blivit större.

Vid universitetssjukhusen i Lund och Göteborg utvecklar man nämligen en metod ska kunna reparera lungor som är allt för vattenskadade för att transplanteras, och som utan den nya metoden annars hade kasserats.

Och den nya metoden går ut på att torka lungorna.

I dagsläget är så lite som var femte lunga från aktuella donatorer i ett så pass bra skick som gör det möjligt att transplantera.

Anledningen till det är att lungorna ofta är utsatta för vätskeansamlingar, något som förklaras av att cirkulationen hos en hjärndöd donator måste hållas igång genom att tillföra vätska.

Ofta blir det för mycket, och som ett resultat måste lungorna därför kasseras.

Det är för att motverka det här som man har utvecklat en metod för att återställa fuktbalansen så att lungorna sen kan transplanteras.

Metoden går ut på att man tar ut lungpaketet och förser dessa med en speciell, syrefri lösning som dränerar lungorna på överflödig vätska.

Metoden har visat sig vara effektiv. Istället för var femte kommer så mycket som varannan lunga att kunna användas, och metoden förväntas kunna användas redan i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".