Mer grundforskning i EU:s nästa forskningsprogram

Det ska bli mer pengar till grundforskning när EU nu börjar dra upp riktlinjer för hur de 40 miljarder euro ska användas som det nästa stora forskningsprogrammet handlar om. Tidigare har det kommit kritik mot att EU:s forskningsfinansiering hittills varit alltför ensidigt inriktat på tillämpningar.

EU:s nuvarande forskningsprogram, det sjätte ramprogrammet, har en budget på knappt tjugo miljarder euro. Men det kommande sägs ha en dubbelt så stor, uppemot 40 miljarder euro, alltså någonstans under 400 miljarder kronor.

I det nuvarande forskningsprogrammet har det gått bra för svenska forskare som är med i flera stora forskningsprojekt, och har lyckats håva in en hel del pengar till Sverige.

Lena Torell, som är verkställande direktör för kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, menar att den här goda tilldelningen av EU-pengar beror på att svenska forskare legat långt fram i den internationella forskartäten. Det har man kunnat göra tack vare tidigare höga offentliga anslag.

Men om det ska fortsätta, menar hon, kan man inte minska anslagen, utan mer pengar måste anslås till svensk forskning.

– Det krävs generellt en större finansiering från det publika. Forskningsministern måste ta sitt ansvar och lyfta forskningsbudgeten från vad den är idag på nånstans 0,7 procent av BNP till åtminstone 1,1 procent av BNP så att vi ligger i toppligan av de kunskapstäta länderna i världen, säger Lena Torell.

Fredrik Olsson, Vetenskapsradion

fredrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".