Vänlig förhörare når fler erkännanden

Vänlighet och respekt från förhörsledarens sida gör att den misstänkte berättar mer, det visar en ny doktorsavhandling i psykologi vid Stockholms universitet.

Det viktigaste för att nå bra resultat är att ha en bra stämning i förhöret som helhet, säger författaren till avhandlingen Ulf Holmberg, som själv har jobbat som polis i Skåne i över trettio år.

– Det handlar om att visa en humanitär ”approach”. Även hos misstänkta gärningsmän kan det finnas ett lidande bakom och det kan vara viktigt att prata om det innan man går på sakfrågorna, säger Ulf Holmberg.

Olika förhörsmetoder används
I sin forskning har Ulf Holmberg kunnat se två tydliga förhörsstilar. Den ena präglas av humanitet och empati, den andra av dominans och avståndstagande.

Han har också sett ett tydligt samband mellan den humanitära förhörsstilen och det faktum att de misstänkta medger brott, medan det finns en tendens att den dominanta förhörsstilen leder till att de misstänkta nekar till brott.

Viktigt få brottsoffer berätta
På samma sätt påverkar den humanitära förhörsstilen brottsoffer att berätta allt de kan komma ihåg, medan den dominanta stilen leder till att offren sluter sig. Å polisernas attityd under förhören får ofta direkt betydelse för om ett fall kan klaras upp.

– Hur brottsoffren upplever förhöret har effekt på utgången av ärendet. En majoritet av de fall där man utelämnade information ledde inte till rättegång eller till att åtalet ogillades, men i de fall där man berättade allt man kunde minnas så ledde det till fällande dom.

Mer om polisförhör kan du höra i dagens Vetenskapsradion Forum 13.20 idag, med repris 19.03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".