Nasas bild från Mars som visar att det funnits flytande vatten på platsen. Foto: Nasa/PRB

Fler bevis för vatten på Mars

Några centimeter djupt, stillastående vatten, kanske vid en strandkant, eller i ett periodvis torrt område som då och då svämmas över. Ja, så kan det ha sett ut på planeten Mars för årmiljoner sedan. Forskare från amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa säger att de nu har ytterligare bevis för att det har funnits flytande vatten på Mars, vid den plats där landaren Opportunity sedan ett par månader kör omkring och gör analyser.

Maria Sundin, astronom vid Göteborgs Universitet och Chalmers berättar om de nya fynden:

– Det är två typer av bevis man nu tittar på. Stenarna ser ut att ha bildats av lager som är vågformade, och det tyder på att vatten har strömmat stillsamt ungefär som vid en strandkant. Den typen av vågformade lager kan man också hitta där vindar har blåst, men då har vågformerna en annan struktur, så man är säker på att det är vatten som format stenarna. 

VR: Man är också säker på att det handlar om saltvatten?

– Ja, i de här klipporna har man hittat spår av ämnena klor och brom och framför allt klor är ett ämne som finns i vanligt bordssalt och i våra salta hav, så stenarna har legat nedsänkta i vatten och när vattnet avdunstat har det blivit kvar små rester av salt som vi fortfarande ser spår av.

VR: Nasaforskarna säger att det har funnits förutsättningar för liv i det här området, vilken sorts liv tänker man sig?

– Det är den sorts liv som fanns på jorden för väldigt länge sedan, alltså små bakterier. Det dröjde väldigt länge innan livet utvecklades till något mer avancerat här på jorden. Men det är spännande för det säger i alla fall något om möjligheten för liv på Mars.

VR: För tre veckor sedan presenterade Nasa också vad man kallade övertygande bevis för att det funnits flytande vatten på Mars, vad är skillnaden nu?

– För tre veckor sedan visste vi att de här stenarna legat nedsänkta i vatten, nu vet vi mer om vad som hänt. Att vattnet har varit några centimeter djupt och förmodligen strömmat fram och åter. Detta är antagligen kanten på en ocean vi ser.

VR: Kan det också finnas politiska motiv till att man presenterar nya fakta kring vatten på Mars gång efter annan?

– Ja, man är ju intresserad av att hålla intresset för utforskningen av Mars vid liv, man har ju ett väldigt ambitiöst program under tio- tjugo år framåt i tiden. Men vi kan vänta oss att det kommer löpande ny information eftersom Nasa har två robotbilar som kör runt på Mars just nu, så det kommer antagligen löpande nya pressreleaser om resultaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".