98 procent av musiken borta med ny svensk ljudteknik

De små bärbara mp3-spelarna har blivit mycket populära, förra året ökade försäljningen av mp3-spelare med 350 procent.

Tekniken att komprimera och krympa ihop ljudet, så det tar så liten plats i mp3-spelarens minne som möjligt, fortsätter att utvecklas. Med en ny svensk teknik så kan man ta bort hela 98 procent av ljudet.

Med datorns hjälp kan man krympa ihop ljud och musik till mp3-filer, som bara tar en tiondel så stor plats utan någon större hörbar försämring. Det man använder sig av är psykoakustiska modeller av hur örat fungerar och med hjälp av dessa kan man plocka bort en massa ljud som man ändå inte kan höra. Om en svag liten flöjt ligger nära en stark trumpet till exempel, så räcker det med att ha kvar trumpeten.

Örat märker inget

Men nu har tekniken gått så långt framåt att man kan ta bort mycket mer av ursprungsljudet. Med hjälp av en teknik som kallas SBR - spectral band replication - kan man spara endast 2 procent av originalmusiken. Med SBR så kan man återskapa hela diskantområdet genom att titta på det ljudet som finns kvar och mer eller mindre gissa sig till hur de ljusa tonerna skulle ha låtit.

3G är målet

Det är det lilla svenska företaget Coding Technologies som tagit fram den här tekniken för digital ljudkompression och den håller nu på att slå igenom ordentligt.

– Mp3 är inte den bästa kodningstekniken även om den är mycket populät. Med vår teknik siktar vi i första hand på 3G-telefonin, och där kan vi göra bra broadcastingkvalité eller konsumentljudkvalité på 24 kilobit per sekund. Det är extremt lite och det var ingen som trodde att det var möjligt, säger Lars Liljeryd på Coding Technologies.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".