Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Genmodifierade växter utan antibiotika

Publicerat fredag 26 mars 2004 kl 09.48

Forskare i Umeå har kommit på ett nytt sätt att genetiskt förändra växter.

Tidigare har man alltid använt antibiotika vid genmodifierade växter, men de svenska forskarna har visat att man istället kan använda sig av en svampgen.

För några år sedan upptäckte forskargruppen, vid Umeå Plant Science Center, av en slump att vissa aminosyror är direkt giftiga för växter. Och det är just den upptäckten som kanske kan leda till att biotekniklaboratorier världen över kan minska eller helt sluta upp med antibiotikaanvändningen.

Det är nämligen inte bara inom sjukvården som man använder sig av bakteriedödande antibiotika.

Att växtförädla genom att överföra nya gener till plantor är en komplicerad historia där bara några få procent av försöken lyckas.

Och det är för att hitta de enstaka lyckade exemplaren som man använder antibiotika.

Man duschar de olika plantorna med antibiotika för att se vilka som är genmodifierade och vilka som inte är det.

De plantorna som är lyckat växtförädlade har nämligen fått en extra gen inmonterad som gör att de överlever antibiotikabehandlingen.

De andra dör.

På det här sättet skiljer man alltså ut de genmodifierade plantorna från de andra

Ett effektivt sätt att sålla plantor - men det finns också en stor oro över att det stora användandet av antibiotika kan leda till att bakterierna som rör sig i området där de antibiotikaresistenta växterna gror också kan bli antibiotikaresistenta.

Och här kommer de giftiga aminosyrorna in i bilden.

Istället för att duscha växterna med antibiotika kan man duscha dem med - för växter - giftiga aminosyror.

Umeåforskarna har nu kommit på att man istället kan ge de genmanipulerade plantorna en svampgen istället - som skyddar mot aminosyragiftet. Och det är bara de plantorna som har svampgenen som kommer att överleva aminosyraduschen.

Förutom det har svampgenen samma egenskaper som antibiotikan.

I de lyckade försöken har man använt modellväxten backtrav. Nu ska giftet också testas på andra växter som  t.ex. tobak, asp o gran.

Torgny Näsholm är professor i växtfysiologi vid Umeå Plant Science Center och en av forskarna bakom resultatet. Han är förhoppningsfull för framtiden.

- Om ett halvår till ett år ungefär då vet vi var någonstans den fungerar och hur väl den fungerar. Är det så att den fungerar bra kan den ganska snabbt komma och ersätta antibiotikaresistens, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".