(Foto: PrB)

Koldioxid lagras under marken

I framtiden kommer man lagra koldioxid djupt under marken. Det här för att minska växthuseffekten.

Redan nu pågår försök på tekniken vid ett gasfält i Nordsjön.

Halterna av växthusgasen koldioxid i atmosfären nådde förra året rekordhöga nivåer och ökar nu betydligt snabbare än tidigare. För att minska växthuseffekten måste därför halterna av koldioxid i atmosfären minskas.

En ny metod man undersöker är att lagra koldioxiden djupt under marken, och få den att stanna där i tusentals år istället för att komma upp i atmosfären och bidra till växthuseffekten.

Vid ett gasfält i Nordsjön prövar man redan tekniken.

Där trycks koldioxid ner i en porös sandstensformation under havets botten, och ett tätt lerlager ovanpå hindrar den från att stiga upp till havsvattnet. Det övervakas noga vad som händer med koldioxiden och allt tyder på att den blir kvar nere under lerlagret.

Mätningarna i Nordsjön följer många med stort intresse just nu.

FN:s klimatpanel IPCC håller exempelvis på att ta fram en specialrapport om möjligheter och hinder för den här tekniken och EU har också satsat en hel del forskningspengar

Det svåraste hindret, menade många vid mötet i Göteborg, är att gemene man måste övertygas om att ett lager med koldioxid, 2000 meter ner i marken, kommer att vara tätt och säkert.

Filip Johnsson, som är professor i uthålliga energisystem vid Chalmers Tekniska högskola tror på tekniken.

- Idag pekar det mesta på att man kommer hitta lagringsplatser där man med stor sannolikhet kan göra bedömningen att läckaget kommer vara väldigt litet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".