Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vetenskapsradions veckomagasin fredag 26 mars

Nytta med växthusgas - nu ska man tvätta kläder i koldioxid. Vi vidgar vyerna en smula - leta upp veckans web-tips och hamna i Afrika.

Ny användning för koldioxid.

Koldioxid från industriell användning kan samlas in och återanvändas för textiltvätt. I en gastät tvättmaskin höjs trycket så att gasen blir flytande, varefter gas och kläder ”tvättas” som vanligt. När trycket sänks, samlas gasen in igen, och smuts och fett kan avskiljas, och kläderna är torra och rena. Under året kommer de första koldioxid-tvättarna att öppnas i stor-stockholmsområdet. Intervjuad: Jan Hamrefors, AGA.

Smarta genetiska nyheter från svenska forskare

Två biotekniska, gentekniska nyheter rapporterades i veckan - dels hur man i Umeå lyckats minska användningen av antibiotika i arbetet med att identifiera genförändrade växter - ett stort framsteg, antibiotika är riskkemikalier. Den andra nyheten handlar om att en forskarlag i Uppsala, på Rudbeck-lab, utmanar DNA-kopieringstekniken, den etablerade PRC-tekniken med en ny, där genbitarna som ska kopieras först sätts ihop som ringar. Doktoranden Fredrik Dahl berättar om idén, som kan bli en stor nyhet  kommersiellt.

Cellsamt

På Uppsala stadsteater uppförs nu vetenskapsteater, en lunchkabaré där pjäsen Cellsamma historier framförs - professor Ulf Pettersson är genetikoraklet på scenen.

Se längre än näsan räcker

Veckans webbplats: www.scienceinafrica.co.za och www.africagenome.co.za

Veckans nyheter

-Man skulle kunna öka tillgången på lungor för transplantation med en ny metod.  En person som är hjärndöd, och skulle kunna komma ifråga som donator, har för mycket vätska i lungorna. Därför har hittills bara var femte lunga  kunnat ges till en sjuk person som väntar.
Men ny teknik finns nu på gång, då man kan ”torka” lungorna. Med hjälp av en maskin låter man dom pumpas igenom med en speciell syrefri lösning, som dränerar dom på vätska och då skulle man kunna använda betydligt fler lungor till behövande patienter.

-I veckan kom ännu en NASA-rapport om vatten på planeten Mars.  Åtminstone delar av planeten borde ha varit lämpad för nån form av liv.
Och den här informationen kommer från en av dom två små landare som kör omkring på planeten sen ett par månader och gör analyser av marken.
Möjligen kan man också ana ett visst politiskt intresse i att  lägga fram rapporter om vatten på Mars, Nasa vill förstås ha finansiering och stöd även för kommande Marsäventyr.

-Så har det kommit fram att en mutation i en gen som styr hur våra käkmuskler ser ut  kan ha varit startskottet för utvecklingen av den stora hjärna vi människor begåvats med.
Den här mutationen inträffade för 2,4 miljoner år sen, och genom att käkmuskeln och käken blev svagare, ändrades skallens form, så att hjärnan istället fick utrymme att växa, rapporterar amerikanska forskare i veckan.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".