Vetenskapsradion veckomagasin söndag 28 mars

Nytta med växthusgas - nu ska man tvätta kläder i koldioxid. Och den koldioxid man inte vill ha - ja den kan man gräva ner! Svensk bioteknik och genetik rapporterar två viktiga framsteg denna vecka.

Ny användning för koldioxid.

Koldioxid från industriell användning kan samlas in och återanvändas för textiltvätt. I en gastät tvättmaskin höjs trycket så att gasen blir flytande, varefter gas och kläder ”tvättas” som vanligt. När trycket sänks, samlas gasen in igen, och smuts och fett kan avskiljas, och kläderna är torra och rena. Under året kommer de första koldioxid-tvättarna att öppnas i stor-stockholmsområdet. Intervjuad: Jan Hamrefors, AGA.

Smarta genetiska nyheter från svenska forskare

Två biotekniska, gentekniska nyheter rapporterades i veckan - dels hur man i Umeå lyckats minska användningen av antibiotika i arbetet med att identifiera genförändrade växter - ett stort framsteg, antibiotika är riskkemikalier. Den andra nyheten handlar om att en forskarlag i Uppsala, på Rudbeck-lab, utmanar DNA-kopieringstekniken, den etablerade PRC-tekniken med en ny, där genbitarna som ska kopieras först sätts ihop som ringar. Doktoranden Fredrik Dahl berättar om idén, som kan bli en stor nyhet  kommersiellt.

Cellsamt

På Uppsala stadsteater uppförs nu vetenskapsteater, en lunchkabaré där pjäsen Cellsamma historier framförs - professor Ulf Pettersson är genetikoraklet på scenen.

Se längre än näsan räcker

Veckans webbplats: www.scienceinafrica.co.za och www.africagenome.co.za

Veckans nyheter

-Man skulle kunna öka tillgången på lungor för transplantation med en ny metod.  En person som är hjärndöd, och skulle kunna komma ifråga som donator, har för mycket vätska i lungorna. Därför har hittills bara var femte lunga  kunnat ges till en sjuk person som väntar.
Men ny teknik finns nu på gång, då man kan ”torka” lungorna. Med hjälp av en maskin låter man dom pumpas igenom med en speciell syrefri lösning, som dränerar dom på vätska och då skulle man kunna använda betydligt fler lungor till behövande patienter.

-I veckan kom ännu en NASA-rapport om vatten på planeten Mars.  Åtminstone delar av planeten borde ha varit lämpad för nån form av liv.
Och den här informationen kommer från en av dom två små landare som kör omkring på planeten sen ett par månader och gör analyser av marken.
Möjligen kan man också ana ett visst politiskt intresse i att  lägga fram rapporter om vatten på Mars, Nasa vill förstås ha finansiering och stöd även för kommande Marsäventyr.

-Så har det kommit fram att en mutation i en gen som styr hur våra käkmuskler ser ut  kan ha varit startskottet för utvecklingen av den stora hjärna vi människor begåvats med.
Den här mutationen inträffade för 2,4 miljoner år sen, och genom att käkmuskeln och käken blev svagare, ändrades skallens form, så att hjärnan istället fick utrymme att växa, rapporterar amerikanska forskare i veckan.

Det går att gräva ner gas

Koldioxidlagring under mark röner allt större intresse. Både FN och EU är på banan. Rapport från ett möte på Chalmers där tekniken diskuterades.

www.ags.chalmers.se

www.statoil.com/statoilcom/svg00990.nsf/web/sleipnerno?opendocument

www.ieagreen.org.uk/sacshome.htm

60-talets gröna revolution - inte bortglömd

Norman Borlaug, mannen bakom gröna revolutionen fyllde 90 i veckan. Han är fortfarande aktiv som konsult åt Cimmyt, majsforskningsinstitutet i Mexiko. Apropå detta berättar vi om debatten som försiggår i tredje världen kring det risodlingssystem med akronymen SRI, System for Rice Intensification som diskuteras som ett sätt att höja risskördarna. Ovetenskapligt och båg enligt kritikerna, men det är många som hänger på.

Veckans lyssnarfråga

Tickar ens livsklocka fortare om man ser gammal ut redan som relativt ung, och särskilt jämfört med sin yngre bror undrar Thomas Löfgren. Mikrobiologiprofessor Thomas Nyström i Göteborg svarar lugnande.

Ingen hets biter

Unga bilförare verkar inte låta sig stressas av att kompisarna hetsar visar en undersökning som gjorts från Väg- och transportforskningsinstitutet. Inger Engström vid VTI i Linköping berättar hur man kommit fram till det.

Vinnande vetande

Förra veckans rätta svar: Hovskägg Hästhov Tussilago Hostmedicin Rätt svar från Kaj Skoglund .

Ny fråga: Vad hette den första kemtvättfirman i Europa - var fanns den - ungefär när öppnade den?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".