Skadlig kemikalie kan spridas via kassakvitton

De senaste åren har det talats mycket om ett ämne som kallas bisfenol A, som ingår i många sorters plast och som kan påverka människors hälsa. Bisfenol A har kopplats till en rad hälsoproblem, och ny forskning visar på ett nytt och kanske oväntat sätt som vi kan få i oss ämnet: genom att ta i vanliga kassakvitton.

Att ta emot ett kvitto, och stoppa ner det i plånboken, eller skrynkla ihop och slänga det, är något vi ofta gör utan att ens tänka på det. Men ny forskning visar att det här kan vara ett av de sätt som vi får i oss ämnet bisfenol A, som kopplats till en rad hälsoproblem, från hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes till infertilitet.

När forskare i Boston undersökte kvitton från butiker i staden så hittade de höga nivåer av Bisfenol A i åtta av tio kvitton. Liknande resultat fick en annan forskargrupp i Schweiz. De kunde dessutom visa att ämnet faktiskt förs över till huden på fingrarna, där det i vissa fall kan vara svårt att tvätta bort. Från huden kan ämnet troligen ta sig till vårt blodomlopp och påverka oss.

Tidigare varningar om bisfenol A har framför allt gällt plastprodukter som till exempel matlådor och nappflaskor. Ämnet finns också i plastlagret på insidan av många konservburkar. Men kvitton kan vara en ännu viktigare väg som vi får i oss ämnet, säger Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala Universitet.

– Enligt de här studierna verkar det som att man kan få i sig mer via kvitton, eftersom ett enda kvitto kan innehålla många, många gånger mer än vad man kan få i sig via en till exempel en konservburk, säger hon.

Störst kan problemet vara för yrkesgrupper som arbetar dagligen med kvitton, till exempel kassapersonal och taxichaufförer. Monica Lind och hennes kollegor hoppas nu kunna göra en egen studie för att undersöka hur mycket bisfenol A de utsätts för.

Det finns kvittopapper som inte innehåller något bisfenol A. Men än så länge är det bäst att inte ta mer än nödvändigt i sina kvitton, säger Monica Lind.

– Det skulle vara väldigt trevligt om man gick in i en butik och det stod "vi har inte bisfenol A i våra kvitton". Men innan dess kanske man ska hantera sina kvitton lite försiktigt.

Referenser:
Mendum, Ted , Stoler, Emily , VanBenschoten, Helen and Warner, John C. (2010) Concentration of bisphenol A in thermal paper. Green Chemistry Letters and Reviews. 28 July 2010. Doi: 10.1080/17518253.2010.502908

Biedermann, Sandra, Tschudin, Patrik, Grob, Koni. Transfer of bisphenol A from thermal printer paper to the skin. Analytical and Bioanalytical Chemistry. 11 July 2010. Doi: 10.1007/s00216-010-3936-9

Tidigare publicerat på samma ämne:

Länkar:

Vetenskapsradion
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista