Västkustens havsbottnar kartläggs

För första gången ska nu en noggrann bild av livsmiljön för västkustens fiskarter tas fram. Forskare vid Göteborgs universitet kartlägger strandbottnarna för att i framtiden undvika att viktiga livsmiljöer för fisk störs av till exempel farleder och hamnar. Inventeringen sträcker sig från bohusländska Strömstad i norr till skånska Kullen i söder.

– I dag vet man vilka fiskarter som finns efter kusten och vilka livsmiljöer som är viktiga för dem. Men man vet inte hur stor yta de här miljöerna tar upp, säger Johan Stål, forskare på institutionen för marin ekologi vid Göteborgs universitet.

Sedan tidigare har man alltså vetat vilka fiskar som utnyttjar de olika miljöerna, men studien som Johan Stål har gjort kommer nu att bli ett hjälpmedel i att mera exakt beskriva miljöns betydelse för olika arter.

Genom att man kan knyta en art till en viss miljö, och att man nu dessutom känner till hur stor yta den här miljön upptar, så kan sambandet mellan fisk och miljö helt enkelt bättre belysas.

Strandbottnen fiskens barnkammare

Arbetet har gjorts med hjälp av ekolod och GPS och bottnarna som har undersökts ligger alla på mellan noll och tio meters djup - djup som är mycket viktiga när det gäller fiskarnas föryngling: Ett sextiotal av västkustens fiskarter använder nämligen de strandnära områdena som en form av barnkammare.

– Kartläggningen kommer att vara viktig när vi funderar över hur vi förvaltar kustzonen, vad vi gör med vår kust, säger Johan Stål.

Genom att man nu bättre känner till områdenas utsträckning kan man lättare undvika att de i framtiden störs av till exempel farleder och hamnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".