Nässpray nytt vaccin mot tuberkulos

Med anledning av den alarmerande ökningen av resistent tubekulos i världen förbereder nu Smittskyddsinstitutet ett nytt vaccin mot sjukdomen.

Eftersom vaccinet är en nässpray kan det i framtiden räcka med en dusch i näsan för att bli vaccinerad.

Det finns många fördelar med vaccinet som man sprayar i näsan. Förtom att man slipper ta sprutor så är det också mycket säkrare eftersom det består av kolhydrater och proteiner och inte av levande bakterier som det gamla vaccinet gör. Ett levande vaccin riskerar att omvandlas under tillverkningen och kan till och med bli skadligt.

– Det här vaccinet skulle ge ett skydd i slemhinnorna i näsan men också i lungorna och det är ju där bakterierna kommer in, säger Gunilla Källenius, bakteriolog på Smittskyddsinstitutet.

Stort behov av nytt vaccin

I Sverige har tuberkulos ansetts vara en utrotad sjukdom och därför avskaffades den allmänna vaccineringen 1975. Idag vaccineras bara var tionde spädbarn som kommer från länder där sjukdomen fortfarande härjar.

Att återinföra den allmänna vaccineringen tror inte Gunilla Källenius på, men däremot är behovet av ett nytt vaccin större nu än någonsin menar hon. Inte bara på grund av att vaccinet som används idag är dåligt, utan även för att den form av tuberkulos som är motståndskraftig mot antibiotika sprider sig på ett alarmerande sätt i världen.

– Har du en multiresistent tuberkulos så är den svår att behandla vilket gör att många inte blir botade. Därför är det ännu mycket viktigare att ta fram ett nytt vaccin, säger Gunilla Källenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".