Nanomolekyler av kol farliga för fisk

Molekyler i nanoformat - miljondelar av en millimeter stora - kan orsaka hjärnskador hos fisk, visar ny forskning. Det spär på farhågorna om att den nya nanotekniken kan vara skadlig för oss. Ämnen som normalt inte är giftiga kan ändå bli det i nanoformat.

De ytterligt små komponenter som det här heta forskningsområdet handlar om finns redan i en del solkrämer och framöver kan de dyka upp i allt från datorer till mediciner.

Men just det faktum att de är så små kan göra dem giftiga för oss även om de består av ämnen som normalt inte gör nån skada.

Så lyder farhågan - så mycket forskning finns inte på det här ännu - men ett nytt forskningsresultat har just kommit som inte är ägnat att lugna. En sorts nanomolekyler av kol har visat sig orsaka hjärnskador hos fisk.

Ett forskarlag i Dallas, i USA, blandade i nanometerstora kolfotbollar - små laboratorietillverkade runda molekyler av kol - i sötvatten. Däri simmade ett antal sötvattenfiskar -öringaborrar - omkring.

Efter 48 timmar visade fiskarna upp betydande hjärnskador - dessutom förändrades generna i fiskarnas leverceller.

De nanometerstora kolfotbollarna, som är tusentals gånger mindre än ett mänskligt hårstrå, har spelat en stor roll i utvecklandet av nanoteknologi. Bland annat har man tänkt på dom som komponenter i avancerade dataprocessorer, eller som olika slags kosmetiska rynkkrämer.

Men ännu har inga studier gjorts på hur människor påverkas av kolbollarna, eller andra så kallade nanompartiklar. Och forskarna som utfört studien menar att vi måste lära oss mycket mer om hur dessa material absorberas av våra kroppar och vår miljö - innan vi börjar använda dem i stor omfattning.

Redan nu används exempelvis en slags nanopartiklar i solskyddskrämer för barn.

Debatten och diskussionen om nanotekniken har precis börjat - och kanske får den nu nytt syre på grund av öringaborrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista