Nya krafttag mot högskolefusk

Det har kommit uppgifter om att fusket vid högskolor och universitet har ökat, och användningen av internet pekas ut som en av orsakerna. Men nu tar alltfler högskolor samma internet till hjälp för att avslöja fuskarna, det berättar Pontus Kyrk vid Högskoleverket.

– Många högskolor och universitet har börjat ta tag i det här genom att använda olika sökprogram som finns på internet.

Det handlar om ett sätt att spåra de som kopierar och skriver av andra istället för att formulera egna slutsatser i uppsatser, PM eller andra inlämningsuppgifter.
Några av dem fälls i universitetens diciplinnämnder, där ökade antalet fällningar med en tredjedel mellan 2001 och 2002, och ökningen ser ut att fortsätta för 2003, säger Pontus Kyrk vid Högskoleverket, han håller just på att sammanställa dom senaste siffrorna.

För att möta det här problemet använder sig nu ett tiotal högskolor av en datorbaserad tjänst för att stävja fusket. Ett program söker igenom texter som studenterna lämnat in, och jämför med redan befintliga på nätet och i databaser för vetenskapliga artiklar till exempel. Är det något som verkar misstänkt likt en redan befintlig text, markerar programmet de styckena, och anger också originalkällorna som texten kan vara hämtad från. Sedan är det upp till läraren att bedöma om det rör sig om fusk eller inte.

Meningen är att det här ska avskräcka studenterna från att kopiera, säger Pontus Kyrk på Högskoleverket.

– Det är framförallt nyttigt i ett preventivt syfte. Om studenterna känner till att deras inlämningsuppgifter söks av på internet så kan det göra att många väljer att inte lämna in plagierade uppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista