Forskare studerar bubblorna i öl

Om man i sin öl plötsligt får se bubblor som sjunker så beror det inte på att man har tittat för djupt i glaset. Det är ett helt naturligt fenomen som nu nogrannt har studerats en amerikansk forskare från Stanford University.

Det beror helt enkelt på att bubblorna stiger fortare i mitten på glaset där motståndet är lägre, och de bubblorna får ölet att röra sig mot toppen av glaset.

Då uppstår ett sorts kretslopp med öl som rinner tillbaka ner längs ölglaset innersida, och det ölet drar med sig små bubblor nedåt, tills skummet ovanpå har lagt sig.

Samma sak sker i andra bubbliga drycker men de har möjligen inte blivt lika noga studerade vid bardiskar runt om i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".