Månen (Foto: John Kuntz, PrB)

Månen kan ha hjälpt livet på jorden att ta fart

Månen kan ha varit avgörande för att livet på jorden skulle komma igång. Brittiska forskare lägger nu fram en teori om att det var de starka tidvattenströmmarna som hjälpte livsmolekylernas små byggstenar att forma liv.

För fyra miljarder år sedan - då evolutionsbilogerna tror att de första enkla livsformerna uppstod - var tidvatteneffekterna betydligt kraftfullare än idag. Månen, som då cirklade mycket närmare runt jorden, orsakade tidvattenförändringar oftare. Det skiftade mellan ebb och flod flera gånger om dagen, med tidvattenvågor som kunde skölja in flera hundratals kilometer över kontineternas kustregioner och bland annat orsaka kraftiga förändingar i salthalten i de områden som ömsom torrlades och svämmades över.

Cykliska förändringar, som enligt molekylärbiologer vid forskningslabbet Pieta research i Edinburgh, kan ha gett just den skjuts som krävdes för att få ordning på ingredienserna i den biologiska soppa som dåtidens hav bestod av.

Idag vet man att snabba förändringar i miljön kan användas för att påverka DNA-molekylen - grundmallen eller kartan för själva livet. Idag används snabba, upprepade förändringar av temperatur systematiskt i labb världen över för att få DNA-spirlaler att på sitt karaktäistiska och för livets fortplantning så avgörande sätt dela sig i två perfekta halvor.

Kanske, menar Edinburgforskarna, var det just månens tidvattenväxlingar som först fick ordning på de här processerna och öppande för livets utveckling på jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista