Amerikanerna vet inte hur man sparar energi

De amerikanska hushållen konsumerar forfarande stora mängder energi, trots att ny teknik och ändrat beteende skulle innebära betydande energibesparingar. Kunskapen om hur man spara energi är helt enkelt för dålig, visar en färsk intervjuundersökning.

USA står för mer än en femtedel dom globala av koldioxidutsläppen och nästan all koldioxid kommer från energin som amerikanerna förbrukar. Intervjuundersökningen som forskare vid Earth Institute vid Columbia-universitetet gjort handlar om den delen av energiförbrukningen som hushållen själva kan påverka.

På frågan om vad som skulle vara det mest effektiva sättet att spara energi, så svarade de flesta "släcka ljuset" och "sluta köra bil". Bara ett fåtal föreslog lågenergilampor, snålare bilar eller energieffektiva vitvaror.

Intervjupersonerna överskattade också de små energibesparande åtgärderna, medan man underskattade hur mycket energi man kan spara på att sänka temperaturen på tvättmaskinen eller låta bli att torktumla kläderna. De åtgärderna kan ge en tiofalt större energibesparing jämfört med att till exempel byta till svagare glödlampor.

– Undersökningen avslöjar inte bara en kunskapsbrist bland amerikanerna, där finns också den seglivade missuppfattningen att energibesparing är lika med sämre levnadsstandard, säger Linköpingsforskaren Jenny Palm som just nu analyserar de svenska hushållens energibeteende.

– Det som är lite synd är att energieffektivisering blir något negativt, du måste offra någonting för att leva lite mer klimatsmart. Jag tror att vi har bättre kunskap i Sverige. Bland annat tror jag att de kommunala energirådgivarna vi haft i Sverige till och från sedan 80-talet har gjort sitt till, säger Jenny Palm

Referens: Public perceptions of energy consumption. Shahzeen Z. Attari et al. PNAS.

Vetenskapsradion
johan.thorstenson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista