Harry Nyquist - ett bortglömt geni

Harry Nyquist är kanske en av de vetenskapsmän vi svenskar borde nämna med viss stolthet, men vem var karlen egentligen? Och vad var det han pysslade med?

I skuggan av LM Ericsson fanns faktiskt ytterligare en svensk som haft avgörande betydelse för telekommunikationens utveckling. Bland mycket annat.

Hans namn var Harry Nyquist. För omkring hundra år sedan lämnade han den värmländska landsbygden och for till Amerika för att söka lyckan. Och den fann han - först i form av god utbildning och sedermera även stimulerande forskningsmiljö.

Han hade en enastående karriär på ett par av USA:s mest statusbemängda forskningslaboratorier, och än idag dyker hans namn upp i de mest skiftande tekniska sammanhang - Nyquistfrekvensen och Nyquists stabilitetskriterier är vedertagna begrepp som är lika aktuella idag som när de klurades ut för många decennier sedan.

Redaktör Peter Lundström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".