(Foto: PrB)

Fortsatt osäkert om risker med akrylamid i maten

Trots två års intensiva insatser för att förstå hur farligt akrylamid i maten egentligen är för människor har man ännu inte nått några framsteg.

Men forskare från världens alla hörn samlades i veckan på ett möte i USA för att utbyta erfarenheter inom området.

Enligt beräkningar gjorda i Kalifornien innehåller 40 procent av allt vi äter akrylamid. Det finns alltså inte bara i chips och pommes frites, utan även i exempelvis oliver, plommon och något slags grönt te.

Men trots att så mycket mat innehåller akrylamid vet man inte riktigt hur giftigt det är.

Margareta Törnkvist är lektor på institutionen för miljökemi på Stockholms Universitet, och den forskare som låg bakom den första upptäckten om att akrylamid finns i mat.

Hon är med på mötet i USA och berättar om vad det pratas om.

- Vad gäller de hälsofarliga effekterna av akrylamid går framstegen väldigt långsamt. Men något som fått mycket uppmärksamhet är de studier där man jämfört människors kostvanor och hur många som sedan fått cancer. Men de här studierna visar faktiskt inte något samband mellan akrylamiden och cancer, säger hon.

Kan vi lita på att akrylamid inte är farligt, alltså?

- Nej, det tycker jag inte att man kan göra. Eftersom alla människor är exponerade för akrylamid så finns det absolut en risk att räkna med, säger Margareta Törnkvist.

I USA ska man nu göra fler och noggrannare djurstudier för att försöka få reda på hur farlig akrylamiden i maten är. Man kommer att mata råttor och möss med akrylamid i ungefär samma doser som man räknar med att vi människor får i oss via maten, och sen se hur djuren reagerar. Dom här studierna beräknas bli klara först 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".