Framtida satellitinstrument ger exakta väderrapporter

En nästan helt exakt, och väldigt detaljerad väderrapport kan bli verklighet i framtiden. Forskare på bland annat Chalmers Tekniska Högskola har utvecklat en ny typ av satellitinstrument som kan leverera exakta väderrapporter med bara tio minuters mellanrum.

Detta tack vare en speciell typ av satellitinstrument som under sin bana runt jorden, kan mäta vilken temperatur och luftfuktighet som råder. Idag görs sådana här mätningar bara några gånger per dag, men med det nya instrumentet kan det här göras flera gånger i timmen.

Förutom att man skulle kunna använda den här informationen som en ny mobiltjänst, innebär det också att man tidigare kan varna för väderomslag, eller orkaner. Den kraftiga antennen och användningen av microvågor gör också att man kan se och mäta hur vädret är även under molnen.

Hela det här projektet finansieras av ESA, den europeiska rymdstyrelsen och bara en satellit beräknas att kosta mellan tre och fem miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".