(Foto: PrB)

Ett steg närmare gåtans lösning

Det har länge varit ett mysterium hur vatten och dess molekyler binder till varandra. Men nu har svenska forskare, vid bland annat Stockholms Universitet kommit ett steg närmare gåtans lösning.

Genom att undersöka vatten med hjälp av extremt starka röntgenstrålar har de svenska forskarna, i motsats till vad man tidigare trott, upptäckt att vattenmolekylerna hänger samman i ringliknande strukturer och i ganska svaga bindningar.

De här är upptäckter som anses kontroversiella, eftersom man aldrig ens varit i närheten av att förstå vattnets hela uppbyggnad.

Ännu har man inte gjort det, men upptäckten är ett stort steg på vägen, och de svenska forskarna hoppas att jakten på vattnets uppbyggnad nu kommer att börja. Upptäcker man den kommer man få en djupare förståelse för vatten, och kanske också svaret på gåtan varför vatten är så viktigt för liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista