Den stora jakten på växternas fiender. Om almsjuka och anda växtskadegörare

Almen blir allt mer sällsynt i takt med att almsjukan breder ut sig över landet. På många platser har man helt gett upp kampen mot sjukdomen och parker och alléer blir till kalhyggen.

Ingen vet riktigt hur många svenska almar som dött av sjukan, men i England dog 25 miljoner av landets 35 miljoner almar när almsjukan slog till och spred sig genom landet. I programmet får vi veta hur sjukdomen sprider sig och varför den inte tycks gå att hejda.

Almsjukan är bara ett att många hot mot våra växter. I takt med att handel och resor mellan olika länder ökar också risken för att olika växtsjukdomar och växt skadegörare skall sprida sig. I programmet får vi följa med den svenska växtinspektionen när det jagar skadegörare i Helsingborgs hamn och vi får höra hur svenska myndigheter arbetar för att minska riskerna för att farliga sjukdomar och insekter skall få fäste i landet.

Redaktör för programmet är Håkan Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".