Kampen mot bakterierna. Ett program om antibiotikaresistens

Vårt viktigaste vapen mot bakterierna, antibiotikan, kanske håller på att gå förlorat eftersom bakterierna lärt sig knepet att slingra sig undan. Ändå finns det ett visst ljus i mörkret. På Karolinska institutet forskar man på antibakteriella peptider, små bakteriedödande peptider som våra egna kroppar själva kan producera.

Penicillinet var en av 1900-talets viktigaste medicinska upptäckter, den brittiske bakteriologen Sir Alexander Fleming, belönades 1945 med nobelpriset i medicin för detta framsteg. Genom åren har ett brett spektrum av antibiotika framställts men på grund av överanvändning kan detta vårt viktigaste vapen mot bakterierna gå förlorat eftersom bakterierna lärt sig knepet att slingra sig undan.

I Sverige och i de andra nordiska länderna har vi än så länge inte drabbats så hårt av bakterier som blivit resistenta mot antibiotika. Men problemet med resistenta bakterier är mycket större i andra delar av världen, och eftersom bakterier inte bakterier håller sig inom nationsgränserna så riskerar problemet att bli globalt och allt större i framtiden.

Trots den dystra framtidsprognosen så finns det de som ser ett visst ljus i mörkret. På Karolinska institutet forskar man på så kallade antibakteriella peptider, små bakteriedödande peptider som våra egna kroppar själva kan producera. Förhoppningen är att de kan bli ett komplement till dagens traditionella antibiotika.

Vi träffar Birgitta Henriques Normark, bakteriolog på Smittskyddsinstitutet i Stockholm och Otto Cars, infektionsläkare och ledare för det svenska nätverket mot antibiotikaresistens, STRAMA. Medverkar gör också Katrin Pütsep som forskar på antibakteriella peptider vid Karolinska institutet i Solna utanför Stockholm.

Redaktör Helena Edström.

Programmet är en repris från 5 april 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista