Veckomagasin 2004-04-02

Råttans gener äntligen kartlagda. TBC-vaccin i näsan. Och akrylamid i närmare hälften av det vi äter...

Råttan kartlagd

I veckan publicerades den första någorlunda fullständiga kartan över råttans gener. En DNA-karta som kan få stor betydelse inom den medicinska forskningen. Vi hör Holger Luthman, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet, berätta om de nya möjligheter som nu öppnas, och vad råttkartan kan användas till som inte kartorna över människans och musens DNA kan.

TBC-vaccin i näsan

För trettio år sedan vaccinerades alla nyfödda barn mot tuberkulos, idag är det bara ett av tio barn. Det gamla vaccinet hade brister och TBC har länge ansetts vara en utrotad sjukdom i sverige. Men spridningen av sjukdomen ökar, -speciellt i forna sovjetunionen-, och nyligen varnade Världshälsoorganisationen WHO för att även en antibiotikaresistent variant av TBC ökar på ett alarmerande sätt. Behovet av ett nytt och bättre vaccin är därför stort. Nu jobbar forskare vid Smittskyddsinstitutet i Solna med att ta fram ett nytt vaccin, och om den kommer att lanseras så räcker det med en dusch i näsan för att skyddas mot den fruktade sjukdomen.  Gunilla Källenius som är professor i bakteriologi vid Smittskyddsinstitutet och Karolinska Institutet berättar om utvecklingen.

Akrylamid i nästan hälften av maten

Minns ni larmet om akrylamid i maten för två år sen? Plötsligt vågade man varken köpa chips, pommes frites eller frukostflingor.
Den här veckan träffades världens forskare på området i USA, vid ett stort möte för kemister för att utbyta erfarenheter. En av deltagarna där var Margareta Törnqvist från Stockholms Universitet -  från den forskargrupp som låg bakom den första upptäckten om att akrylamid finns i maten. Nu finns det beräkningar om att akrylamiden finns i 40 procent av allt vi äter. Det går ändå inte att säga hur farlig akrylamiden är för oss, men totalt sett är den en risk vi måste räkna med, säger Margareta Törnqvist.

Ny bok om Allsvenskan som fyller 80 år

Vi presenterar boken Den nödvändiga boken om allsvenskan, Lars Nylin, Semic förlag. Han rekommenderade också en äldre bok med mer fotbollshistoria: Kung Fotboll av Thomas Andersson.

Veckans webbplats

www.nrm.se/cosmonova/astronomi/asrs.html

Nyhetssammanfattning

Forskare vid Lunds tekniska högskola har varit med och utvecklat en nytt sorts vädersatelitinstrument, som med bara tio minuters mellanrum kan ge information om både temperatur och luftfuktighet i atmosfären. Höguppdaterad väderinformation som skulle kunna tankas ner i din mobiltelefon eller användas för att ge snabbare varningar om annalkande orkaner.

Ett tiotal högskolor i landet har tagit ett nytt datorprogram till hjälp för att avslöja fuskare. Programmet som söker igenom texter som studenterna lämnat in, och jämför de med redan befintliga texter på Internet och i databaser för vetenskapliga artiklar till exempel. Misstänkta kopieringar av redan befintliga texter markeras av programmet som också anger originalkällorna som texten kan vara hämtad från.

Tyska forskare har hittat de två gener som gör att den sjukdomsbärande parasiten i malariamyggan inte angrips av myggans eget immunförsvar. Genom att hitta ett sätt att stänga av de här generna hoppas forskarna nu att man skulle kunna få myggan att själv ta död på malariaparasiten innan den överförs till oss människor via myggans stick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".