Robot ska hugga träd under vattnet

Kanadensiska ingenjörer har utvecklat en undervattensrobot som ska hjälpa skogsindustrin att komma åt de enorma mängder träd som översvämmats vid byggen av elkraftdammar världen över.

Med hjälp av ny robotteknik hoppas ett kanadensiskt företag ha hittat en metod att komma åt förlorade skogstillgångar. Byggen av elkraftdammar världen över har gjort att stora arealer skog svämmats över när dammarna fyllts på.
De här träden, som trots sitt blöta tillstånd innehåller mängder med användbart virke - har tidigare varit svåra att komma åt och inneburit ett riskfyllt arbete för dykare.
Den 3, 5 meter långa undervattensroboten ska snabbt och säker kunna såga ner träden, som sen flyter upp till ytan där de kan tas till vara.
På det här sättet skulle man i teorin kunna komma åt ungefär 200 miljoner träd som enligt forskarnas beräkningar skulle stå på översvämmade dammbottnar välden över.
Källa: New Scientist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".