Blomdoft via Internet? (foto: pressens bild)

Näsa för Internet

Ett brittiskt företag har utvecklat en luktgenerator för Internetanvändare. En tekannestor dosa kopplad till din dator som kan förmedla dofter via webben.

Syn och hörsel inte längre är de enda sinnena som kan komma till användning på Internet. Snart kan surfare världen över även få nytta av sina näsor. Luktgeneratorn, som ett brittiskt företag utvecklat, består av en tekokarstor dosa som kan kopplas till datorn och förmedla dofter via webben.
Hemligheten är ett antal vätskefyllda doftkapslar i dosan. Doftande vätskor som med hjälp av recept skickade via e-post kan blandas ihop i luktgenerator, som i sin tur sen kan puffa ut den önskade doften där man sitter vid datorn.
Enligt tidningen Kemivärlden, skulle en av förhoppningarna med den nya tekniken vara att använda dofterna för att locka Internetshoppare att köpa mer via nätet. Ett 60-tal distinkta dofter klarar luktgeneratorn av idag, enligt tillverkaren, som hoppas att de snart ska bli fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".