Armhävningar tog livet upp på land

Amerikanska arkeologer har hittat fossil av en helt ny art som kan ha varit den som tog de första stegen upp på land. En 60 cm lång amfibie med krokodilliknade ben som kippat efter luft i strandkanten.

Exakt hur gick det till när de första havsdjuren tog sig upp på land? Nya fossilfyndet från Pennsylvania ger nu en ny vink om hur det kan ha sett ut.
Fossil av en art, funna i delstaten Pennsylvania i USA, avslöjar en 60 cm lång varelse med främre extremiteter som liknar benen hos dagens krokodiler. Ett slags mellanting mellan ben och fenor, som enligt forskarna vid Chicago university, kan ha utvecklats när de här djuren för ungefär 360 miljoner år sen kippandes efter luft försökte ta sig genom grunda träskliknande kärr.
Några riktiga ben att gå på kan det  inte varit frågan om menar forskarna, som fått sina resultat publicerade i tidskriften Science, eftersom extremiteterna varken tycks ha gått att böja eller röra i sidled.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".