Hälsofarligt bantningspiller

En typ av bantningspiller som säljs i vanliga hälsokostbutiker har inte de goda effekter som marknadsföringen påstår utan kan istället vara skadliga för hälsan.

Det visar forskning som gjorts i Uppsala, men i hälsokostbutikerna som säljer preparaten känner man inte till den här forskningen utan rekommenderar gärna pillren som innehåller CLA, konjugerad linolsyra.

CLA marknadsförs som en mirakelmedicin, för den som vill gå ner i vikt på ett sunt och väldokumenterat sätt. Preparatet finns att köpa i varje hälsokostbutik och på internet.  Det sägs vara växtrikets motsvarighet till omega 3 och fiskleverolja och rekomenderas särskilt till personer med diabetes, men nu visar en ny studie att preparatet tvärt om kan vara skadligt för diabetiker. Det säger Ulf Risèrus som forskar på det här vid Oxforduniversitetet i Storbritanien.

– CLA-fettsyran hade inga positiva effekter, snarare tvärtom. Insulinets förmåga försämrades med 15 procent samtidigt såg vi tecken på ökad bildning av fria radikaler och det är en negativ effekt som skulle kunna öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".