Albert Einstein

Einstein sätts på prov

Nästa år är det 100 år sen Albert Einstein började utveckla sin berömda relativitetsteori. Men ännu har man inte lyckats bekräfta att alla delar av den faktiskt stämmer, och därför ska teorin testas med nya satellitexperiment.

Albert Einsteins relativitetsteori beskriver rummet och tidens egenskaper. Den är ett av den moderna fysikens fundament och trots att den ofta strider mot sunt förnuft så har relativitetsteorin visat sig stämma när man väl har lyckats pröva den i olika experimet.

Men det finns två saker kvar som forskarna vill få bekräftade, och det ska Gravity probe B hjälpa dom med.

Satelliten kommer att mäta krökningen och virveleffekten i rum-tiden, och det gör den med hjälp av fyra kiselklot, stora som ping-pong bollar ungefär, och som svävar fritt inuti en vakuumbehållare.

Själva satelliten är lite av ett tekniskt underverk. Kisel-kloten är dom rundaste klot som någonsin tillverkats, och vakuumbehållaren dom svävar i är den tystaste och mest störningsfria miljö som någonsin skapats.

Detta sammantaget gör att forskarna kan mäta mycket små förändringar i kiselklotens rotation, och på så vis kunna bekräfta att jorden verkligen påverkar rummet och tiden genom sin storlek och rotation.

Men vilken betydelse kommer då dom här resultaten att få? Så här säger Ulf Danielsson som är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet:

– Man vill testa, man vill vara säker på att det är riktigt, men det finns egentligen inga tvivel på vad den här satelliten kommer att upptäcka. Det skulle vara en oerhörd sensation om hittade något som strider mot den allmänna relativiteten, så de flesta kommer nog att ta resultaten med en gäspning.

Satelliten, som ska testa Einsteins teori, skjuts upp i rymden om en dryg vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".