Anmälningar om oönskad e-post strömmar in

Snaran dras åt kring de som skickar iväg oönskad e-postreklam, så kallat spam. För en vecka sen trädde den nya lagen mot spam i kraft, och nu strömmar anmälningarna in till Konsumentverket.

– Sedan den 1 april har vi fått in nästan 2000 anmälningar, det är väldigt mycket, säger Marianne Åbyhammar på Konsumentverket.

Bland anmälningarna dominerar läkemedelsreklam, exempelvis för potenshöjande medel, finansiell hjälp, alltså lån och dylikt och reklam för dataprodukter, först på fjärde plats hamnar porr.

Man har redan spår efter svenska spammare och leder det till domstol kan böterna bli 400.000 kronor.

Men bland de anmälningar som nu kommit in dominerar spam med engelskspråkigt innehåll - inte oväntat eftersom man räknar med att 80 procent av all spam har sitt ursprung i USA. Därför har kritikerna hävdat att smarta spammare inte går att komma åt i Europa.

Kan svenska anmälningar leda till fler rättgångar i USA, där stämningarna nu duggar tätt? Marianne Åbyhammar på konsumentverket:

– Ja, i förlängningen kan det göra det. Vi kommer att anmäla stora spammare till tillsynsmyndigheten i USA, och de lägger ned stora resurser på att utreda spambrott. I USA är det här ett påtagligt hot mot hela internetkommunikationen, många användare har mer eller mindre gett upp möjligheten att använda e-post eftersom de får så mycket spam i sina brevlådor.

Mer om det här kan du höra i programmet Vetandets Värld IT, som sänds tio över tolv i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".